فهرست مطالب

پژوهش نامه تاویلات قرآنی - پیاپی 2 (بهار و تابستان 1398)

پژوهش نامه تاویلات قرآنی
پیاپی 2 (بهار و تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید قاسم حسینی*، فاطمه لونجی صفحات 1-27

    قرآن را مراتبیست، بالاتر از همه مرتبه ها تاویل قرآن است ، واما اینکه حقیقت تاویل قرآن چیست ؟ علامه حسن زاده آملی آنرا به حقیقت انسان منطبق می داند ، زیرا تمام اطوار نظام هستی را بصورت بالقوه در انسان موجود میدانند ، در این مقاله در صدد یم که با استفاده از منابع مرتبط و با روش تحلیلی نظرگری، تاویل قرآن را در تفسیر انفسی انسان جستجو نماییم ، لذا به حقیقت تاویل قرآن و حقیقت نفس انسان و تطبیق آن دو پرداخته شده ، وچنین بدست آمده است که مظاهر و شیون در مقام جمعی حقیقتی واحد دارند که سرچشمه ی تمام ظهورات و عین ظهورات است که حاصل خوانا شدن تاویل آفاق و انفس است که همان تطبیق بین دو کتاب قرآن جمعی و کتاب آفاقی است ، لذا استادی کامل برای خوانا شدن حقایق لازم است ، تا با طهارت در تمام مراتب بتواند حقایق قرآن و انسان کامل و نظام هستی و خود را مس بنماید، زیرا همه آفرینش ، آیینه های حقند اما انسان کامل آینه ای تمام نماست و نشان دهنده همه اسماء و صفات است لذا دارای وجود جامع، وحدت جمعی، وحدت حقه ظلیه و وحدت حقه حقیقیه است ،در نتیجه تاویل قرآن حقیقت انفسی انسان و منطبق است با حقیقت انسان کامل وهردوی آنچه در عالم صغیر به وجهی و در عالم کبیر به وجه دیگر می باشد یک حقیت است ، که همان توحید صمدی قرآن است ، لذا در واقع تاویل نهایی عالم خداوند است .

    کلیدواژگان: : تاویل، تفسیر انفسی، قرآن، انسان، توحید
  • سیده فاطمه سلیمی*، سیده خدیجه ساداتی سرخکلایی صفحات 28-54
    «تحلیل نشانه شناختی» یکی از روش های تحلیل کیفی است که به بررسی نشانه ها در یک متن، جهت دست یابی به معنای ضمنی یا فراوضعی می پردازد. این معانی در ساختارهای زبانی قرآن، زوایایی از معانی تاویلی متن را که معانی فراوضع می-باشد، به نمایش می گذارد و انسجام بیشتری به دیدگاه های تفسیری می بخشد و افق های نگاه مفسر را وسعت می بخشد. فواصل قرآن به عنوان یکی از آرایه های زبانی، با واکاوی نشانه ها در سطوح مختلف زبانی همچون صرف، نحو، آوا و بلاغت، دریچه ای نو به سوی پیامها و آموزه های نهفته در متن گشوده وافزون برآن برجستگی ها و شاهکارهای ادبی آن را به نمایش می گذارد. نوشتار حاضر با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد نشانه شناسی عام، مهمترین عوامل زایش معانی ضمنی را در فواصل آیات وبا مطالعه موردی تشبیه و استعاره که سازه یا نشانه بلاغی به شمار آمده، مورد واکاوی قرار می دهد؛ بدین منظور معانی ضمنی فراوانی همچون شدت یا ضعف امر، لجاجت، درجه رویگردانی وکفر و... با تحلیل نشانه شناختی تشبیه و استعاره در فواصل آیات قابل برداشت است که تفاسیر متعدد نیز به شکلی گذرا و غیر روشمند بدان اشاره داشته اند لذا در نشانه شناسی فواصل آیات با بررسی نشانه های زبانی می توان به کشف شبکه های معانی نهفته درگستره بافت موقعیتی کلام دست یافت که این امر دریچه ای نو به سوی اعجاز زبانی قرآن می گشاید و تفاسیری روشمند از عوامل درون متنی قرآن کریم ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، معانی باطنی، استعاره، تشبیه، فواصل قرآنی
  • نفیسه اهل سرمدی* صفحات 55-80

    در باب تاویل می توان از دو نگرش برون متنی و درون متنی سخن گفت.شیخ طوسی از بزرگان تفسیر وکلام در مکتب بغداد است که تاویل و قواعد آن در اندیشه او موضوع پژو هش حاضر است.نگارنده معتقد است می توان ازدونوع رویکرد در باب رابطه تاویل و تفسیر نزد شیخ طوسی سخن گفت. بعلاوه که می توان در مورد تاویل رد پای هردو نگرش درون متنی و فرامتنی را در اندیشه های کلامی-تفسیری او رصد نمود.نگارنده به استخراج اصول قواعدی در تاویل پژوهی شیخ الطایفه می پردازد که نفی تقلید، لزوم تمسک به عقل و نقل معتبر،رعایت معنای ظاهری الفاظ،جواز انصراف از ظواهر آیات در شرایط خاص از اهم این قواعد است.نگارنده رویکرد عقلانی شیخ طوسی را در تاویل شناسی او بارز و برجسته می بیند.تمسک به عقل و ذکر براهین عقلی در آثار او فراوان دیده می شود که فارق از صحت و سقم این براهین، نمایانگر عقلانیت حاکم بر اندیشه اوست. در دیدگاه شیخ طوسی، تاویل بعنوان رهیافتی در فهم دین از سبک و سیاقی کاملا عقلانی برخوردار است.نگارنده بر این نظر است که از رهگذر تاویل پژوهی شیخ طوسی -بخصوص در تفسیر قرآن او- می توان به منطق عقلانی وی در فهم دین پی برد .

    کلیدواژگان: شیخ طوسی، تاویل، عقل، منطق فهم دین
  • سید معصوم حسینی*، فاطمه علی خانی، سیده فاطمه سلیمی صفحات 81-108

    صفات خبری آن دسته از صفات موجود در قرآن و روایات است که خداوند خود را بدین صفات خوانده است. عقل بشری در اثبات این صفات مانند، ید، وجه، استواء، ساق و... ناتوان بوده است. علامه طباطبایی (ره) در تاویل این صفات به پیروی از معتقدین به اثبات بدون تشبیه و تجسیم، با کاربست سازه های کنایه و مجاز و سیاق آیات به تاویل صفات خبری پرداخته است. پژوهش حاضر بر آن است تا با روش توصیفی-تحلیلی به تبیین صفات خبری خداوند در آیات الهی بپردازد. رهیافتهای حاصل از پژوهش آنکه از دیدگاه علامه طباطبایی هر یک از این واژگان با توجه به سیاق در حوزه های معنایی مختلف کاربرد دارند. در این میان می توان به رد شبهات مستشرقین و ملحدین در مقوله ادعای اختلاف صفات الهی و رد فرقه های اشاعره و معتزلی در بحث تجسیم و تاویل عقلی اشاره نمود در این بحث استناد به آیات محکم ، روایات معتبر و سازه های زبانی ادبیات عرب موید کلام علامه می باشد .

    کلیدواژگان: تاویل، صفات خبری، قرآن، روایات، المیزان
  • سید محمدحسین میردامادی*، محمد بیدهندی صفحات 109-125

    در این مقاله ضمن برشماری مهمترین خصوصیات اندیشه تاویلی خواجه و صدرا به مقایسه این دو پرداخته ایم و با ذکر چند نمونه تاویلی از آثار خواجه و صدرا به نقاط مشترک و نقاط متمایز این دو نظریه تاویلی اشاره کرده ایم. ساختار کلی نظریه تاویلی خواجه مبتنی بر تاویل کلامی و تاویل باطنی عقلی وبر پایه تمثیل استوار است اما ساختار کلی نظریه تاویلی صدرا مبتنی بر تاویل شهودی و تاویل باطنی عقلی وبر پایه نظریه تاویل- تنزیل می باشد. اندیشه های تاویلی باطنی خواجه در کتاب های روضه التسلیم و آغاز و انجام او متمرکز است اما اندیشه تاویلی صدرا در همه آثار او وجود دارد و اصولا او از تاویل به مثابه یک روش استفاده کرده است تا جایی که همه تاویل های او در تفاسیرش مبنامند می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و هدف آن بررسی مهم ترین شاخصه های تفکر تاویلی دو فیلسوف تاثیرگذار جهان اسلام است که می تواند آثار معرفتی و اجتماعی مهمی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تاویل، تمثیل، باطن، خواجه نصیر طوسی، ملاصدرای شیرازی
  • کبری راستگو*، معصومه ابراهیم پور صفحات 126-156

    کاربست الگوی معناشناختی «حوزه معنایی» در مطالعه ساختار معنایی واژگان قرآن و تبیین حدود معنایی رمزگان زبانی آن بسیار راهگشاست. زیرا هر واژه کشف بخشی از معنای خود را وامدار حضور سایر واژگان هم حوزه خود است و ارتباط هر واژه و معنای آن در مجموعه نظام واژگان قرآنی مشخص می گردد. یکی از واژگان پربسامد دستگاه زبانی قرآن که کشف حوزه معنایی آن نیازمند بررسی معناشناختی است، واژه «نصرت» است که در زندگی بشری به اشکال گوناگون اتفاق می افتد. بدین تصور نوشتار حاضر برآن است تا با کاربست نظریه حوزه معنایی و روش توصیفی-تحلیلی، ضمن مفهوم شناسی دقیق بر مبنای الگوی تحلیل مولفه ای، واژگان همنشین حوزه این مفهوم را استخراج و رابطه معنایی و چرایی استعمال هر یک را تبیین نماید. بررسی داده های قرآنی حاکی از آن است که مفهوم نصرت از اتم های معنایی [+تقویت]، [+ظهور]، [+فصل] و [±انتزاعی] تشکیل شده است. این مولفه ها حضور واژگان فتح، غلبه، اید، سکینه و اطمینان را در حوزه این مفهوم موجه می سازند. هر یک از این واژگان علاوه بر سه مولفه مذکور، از مولفه های معناساز دیگری برخوردارند که سبب تمایز آن ها از یکدیگر می شود، به طوری که علیرغم تقارب معنایی برخی از آن ها با هم، جایگزینی یکی با دیگری موجب خلل در افاده معنای مراد خواهد شد. نیز با توجه به رابطه هریک از مفاهیم مذکور با مفهوم نصرت می توان اظهار داشت که نصرت الهی باعث تحقق سکینه و تایید اهل ایمان می شود همچنان که امکان فتح، غلبه و اطمینان را برای ایشان در پی دارد.

    کلیدواژگان: معناشناسی، حوزه معنایی، هم نشینی، نصرت، قرآن
|
  • Seyyd Ghasem Hoseini *, Fatemeh Loneji Pages 1-27

    The Qur'an has a level that, above all, is its interpretation. But the important question is: what is the truth of the interpretation of the Qur'an? Allameh Hassanzadeh Amoli considers it to be in accordance with human truth. Because all aspects of the system of existence are potentially present in human beings. This article examines the interpretation of the Qur'an in the interpretation of the human soul, using related sources and analytical methods. Therefore, it deals with the truth of the interpretation of the Qur'an and the truth of the human soul and their application. And as a result, manifestations and things as a collective have a single truth, which is the source of all manifestations and the same manifestations. Which is the result of the readability of the interpretation of horizons and souls, which is the same comparison between the two books of the collective Qur'an and the book of horizons. Therefore, a complete master is needed to understand the truths, so that with purity in all levels, he can understand the truths of the Qur'an, the perfect man, the system of existence and himself. Because all creation are mirrors of truth. But the perfect man is a complete mirror. And represents all names and attributes. Therefore, it has a comprehensive existence, collective unity and true unity. As a result, the interpretation of the Qur'an is the soul truth of man and corresponds to the truth of the perfect man. And both in the small world, in one way and in the big world, in another way; It is a truth that is the monotheism of the Qur'an. Therefore, in fact, it is the final interpretation of God's world.

    Keywords: interpretation, Psychological Interpretation, Qur’an, man, Monotheism
  • Sayyedeh Fatemeh Salimi *, Sayyedeh Khadijeh Adati Sorkhkolaii Pages 28-54
    "Semiotic analysis" is one of the methods of qualitative analysis that examines the signs in a text to achieve the implicit meaning. These meanings, in the linguistic structures of the Qur'an, show angles of the interpretive meanings of the text, which are beyond situation. And gives more coherence to interpretive views and expands the horizons of the interpreter's gaze. The distances of the Qur'an, as one of the linguistic arrays, by analyzing the signs, at different levels of language such as grammar, syntax, sound and rhetoric, open a new view to the messages and teachings hidden in the text. In addition, it displays its literary highlights and masterpieces. This research is a descriptive-analytical method with a general semiotic approach. Which analyzes the most important factors in the birth of implicit meanings in the intervals of verses and with the case study of simile, which is considered a rhetorical sign. For this purpose, many implicit meanings such as: intensity or weakness of the matter, stubbornness, degree of turning away and disbelief, etc. are mentioned. And by semantic analysis of simile and metaphor, in the intervals of verses, it can be understood that various interpretations have also referred to it in a non-methodical way. Therefore, in the semiotics of verse intervals, by examining linguistic signs, it is possible to discover the networks of meanings hidden in the context of the situational context of speech. This opens a new view to the linguistic miracle of the Qur'an and provides methodical interpretations of the in-text factors of the Holy Qur’an.
    Keywords: Semiotics, Esoteric Meanings, Metaphor, Simile, Quranic Distances
  • Nafiseh Ahlesarmadi * Pages 55-80

    Interpretation is one of the most important theological and interpretive issues. Because Sheikh Toosi was one of the great commentators and theologians, this research seeks to explain what it means and its rules. This research is by library method. Relying on content analysis, it follows the interpretation in the works of Sheikh Toosi. We can talk about two types of approaches, regarding the relationship between interpretation and interpretation with Sheikh Toosi. In terms of interpretation, traces of both intra-textual and extra-textual attitudes can be traced in his theological-interpretive ideas. This article extracts the principles of rules in the interpretation of Sheikh Toosi. These include: denial of imitation, the need to rely on reason and valid narration, observing the apparent meaning of words, permission to deviate from the appearance of verses in certain circumstances, are among the most important of these rules. It should be noted that Sheikh Toosi's rational approach is prominent in his interpretation. Relying on reason and mentioning rational arguments can be seen in his works. Regardless of the correctness of these arguments, it shows the rationality of his thought. In Sheikh Toosi's view, interpretation, as an approach to understanding religion, has a purely rational style. Thus, due to Sheikh Toosi's interpretation of the Qur'an - especially in the interpretation of the Qur'an - his rational logic in understanding religion can be understood.

    Keywords: Sheikh Toosi, interpretation, reason, Logic of Understanding Religion
  • Fatemen Alihaani, Sayyedeh Fatemeh Salimi Pages 81-108

    News attributes are attributes in the Qur'an and narrations, which God calls himself by these attributes. Human intellect has been incapable of proving such attributes as the hand, the face, the leg, and so on. In interpreting these attributes, Allameh Tabatabai, following the believers in proving without simile, has interpreted news attributes by using the structures of irony, permissibility and context of verses. This research, by descriptive-analytical method, expresses the news attributes of God in the divine verses. The findings of this study, from the perspective of Allameh Tabatabai, show that each of these words, according to the context, are used in different semantic domains. Therefore, we can refer to the rejection of the suspicions of the Orientalists regarding the claim of differences in divine attributes and the rejection of the Ash'arite and Mu'tazilite sects in the discussion of simile and rational interpretation. In this discussion, citing strong verses, authentic narrations and the linguistic structure of Arabic literature confirms the words of Allameh Tabatabai.

    Keywords: interpretation, News Attributes, Qur’an, Narrations, Al-Mizan
  • Mohammad Bidhendi Pages 109-125

    In this article, while considering the most important features of the interpretive thought of Nasir al-Din Tusi and Mullah Sadra Shirazi, the two ideas have been compared. And by mentioning some interpretive examples of the works of those two scientists, the commonalities and differences between these two interpretive theories were pointed out. The general structure of Nasir al-Din Tusi's interpretive theory is based on theological interpretation and esoteric-intellectual interpretation and is based on allegory. However, the general structure of Mulla Sadra's theory is based on intuitive interpretation and esoteric-rational interpretation and is based on interpretation-discount theory. The esoteric interpretive thoughts of Nasir al-Din al-Tusi are concentrated in the books of Rawza al-Taslim and his Aghaz and Anjam. But Mulla Sadra's interpretive thought is present in all his works and basically he has used interpretation as a method. To the extent that all his analyses are based on his interpretations. The research method is descriptive-analytical and its purpose is to study the most important features of the interpretive thinking of two influential philosophers of the Islamic world which can have important epistemological and social effects.

    Keywords: interpretation, allegory, Inner, Nasir al-Din Tusi, Sadr al-Din Shiraz
  • Cobra Rastgoo *, Maasomeh Ebrahimpour Pages 126-156

    The application of the semantic model of "semantic domain" in studying the semantic structure of the words of the Qur'an and explaining the semantic limits of its linguistic codes is very instructive. Because each word of discovery owes a part of its meaning to the presence of other words in its field and the relationship of each word and its meaning is determined in the set of Quranic vocabulary. One of the most frequent words in the linguistic system of the Qur'an, the discovery of whose semantic field requires semantic study, is the word "victory", which occurs in human life in various forms. With this idea, the present article intends to use semantic domain theory and descriptive-analytical method, while accurately conceptualizing based on the model of component analysis, extract the companion words of this domain and explain the semantic relationship and why each is used. Examination of Quranic data indicates that the concept of victory consists of semantic atoms [+ reinforcement], [+ emergence], [+ chapter] and [± abstract]. These components justify the presence of the words conquest, domination, hope, sobriety and confidence in the field of this concept. Each of these words, in addition to the three mentioned components, has other semantic components that differentiate them from each other, so that despite the semantic convergence of some of them, replacing each other with each other will disrupt the expression of the meaning. Also, according to the relationship of each of the mentioned concepts with the concept of victory, it can be stated that divine victory causes the realization of Sakineh and the approval of the believers, as well as the possibility of conquest, victory and confidence for them.

    Keywords: Semantic .Semantic domain, companionship, victory, Quran